TAȘCĂ LAW PRACTICE a asistat cu succes mai multe persoane într-un dosar complex de criminalitate economică instrumentat de DIICOT, cu un prejudiciu de peste 20.000.000 euro
Tasca Law Practice a asistat mai multe persoane fizice în faza de urmărire penală într-un dosar complex de criminalitate economică instrumentat de DIICOT – Structura Centrală, inițiat în anul 2015, finalizat cu succes pentru persoanele în cauză.
Cauza a fost una complexă și a fost inițiată de către o companie internațională din industria farmaceutică, împotriva unui important distribuitor local de produse farmaceutice de la acea vreme, pentru săvârșirea infracțiunilor de grup infracțional organizat, delapidare și spălare a banilor.
În cursul urmăririi penale a fost administrat un probatoriu amplu, respectiv numeroase audieri de martori, o expertiză financiar contabilă, dar și un număr impresionat de comisii rogatorii, atât în țări din cadrul UE, cât și din afara acesteia, având în vedere prejudiciul reclamat de peste 20.000.000 EURO.
În cauză s-a dispus clasarea faptelor în baza dispozițiilor art. 16 alin. 1 lit. b) – fapta nu este prevăzută de legea penală, constatându-se nevinovăția persoanelor cercetate. În același timp, dat fiind că faptele cercetate erau din cursul anului 2010, în subsidiar a intervenit și prescripția răspunderii penale.
Prin strategia concepută ca urmare a expertizei deținute în domeniu, precum și ca urmare a cererilor și memoriilor depuse în fața procurorului de caz, Tasca Law Practice, reprezentată prin avocat Teodor Tașcă, a demonstrat că persoanele vizate nu au săvârșit vreo infracțiune, activitatea desfășurată de către acestea fiind una tipică domeniului afacerilor.
Curtea de Apel București a confirmat, în cursul lunii decembrie 2023, dispoziția de clasare emisă inițial de către DIICOT, soluția fiind definitivă. Suplimentar, Curtea de Apel București a constatat și faptul că plangerea penală formulată inițial de compania internațională de medicamente a fost depusă tardiv.
În același timp, în cadrul procedurii desfășurate în fața Judecătorului de Cameră Preliminară, s-a obținut sesizarea Curții Constituționale a României cu privire la o posibilă neconstituționalitate a dispozițiilor art. 2502 din Codul de Procedură Penală, referitoare la verificarea măsurii asigurătorii în cursul procesului penal, deoarece în procedura prevăzută de art. 340 Cod Procedură penală, respectiv plângerea împotriva soluțiilor de clasare, nu este prevăzut un termen în care măsura asigurătorie să fie verificată.